tiistai 24. joulukuuta 2013

Jouluna

Itsemurhien sanotaan lisääntyvän joulun aikana.

Väärin.

Jouluna itsemurha on vain normaalia synkempi tapahtuma. Jouluna kaiken odotetaan olevan hyvin, pyritään unohtamaan kaikki huolet. Yritetään rentoutua ja nauttia perheen seurasta. Yritetään pusertaa hymy kasvoille yhä kovempaa, pitää se esillä kauemmin ja saada se näyttämään luonnollisemmalta kuin arkena.

Joskus kuitenkin tulee se hetki, kun hymyä ei yksinkertaisesti saa enää kasvoille, kun viha ja suru tunkevat naamion läpi. Silloin on erilainen. Musta pilkku valkoisella kankaalla.

Jouluisin yksinäisyys korostuu, kun ei ole ketään, jonka kanssa syödä kinkkua. Paha olo korostuu, kun kaikki ympärillä nauttivat, "minun pitäisi yrittää enemmän pysyä positiivisena". On se musta noki, joka tahrii kaiken mihin koskee.

Alkuun. Jouluna itsemurhalla on suurempi uutisarvo. Kuolema korostuu kaiken nauttimisen keskeltä. Se on tavallaan viesti yhteiskunnalle: Onko jotain tehty väärin, kun ihminen tappaa itsensä jouluna?

On totta, niin minä ainakin ajattelen, että jouluisin ihmisillä olisi enemmän syytä tappaa itsensä. Yksinäisyys, suru, viha, kateus, masennus korostuu, joulun materialistinen juhliminen rasittaa taloutta ja jouluruokien tekeminen tai ostaminen stressaa ja vie aikaa.

Yksi asia pitää kuitenkin jotkut täällä. Yksi asia on kuitenkin vielä niin kunnioitettava, että se kumoaa kaikki syyt tappaa itsensä.

Joulu on tarkoitettu perheen, ystävien ja läheisten kanssa viettämiseen. Vaikka itseen sattuisikin liikaa, ihminen haluaa silti jättää läheisilleen hyvän muiston itsestään, eikä todellakaan halua pilata jokavuotista juhlapyhää. Joulu muistuttaisi jokaisena tulevana vuotena menetyksestä, ja joulun todellinen tarkoitus unohtuisi.

Joulu on ilon, syntymisen ja uuden alun juhla. Ilon juhla, mutta kuitenkin se korostaa enemmän surua kuin iloa.

Toivottavasti te pystytte nauttimaan joulusta. Toivottavasti te jaksatte ensi vuoteen. Minä ainakin yritän sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti